Corda Campus is part of a bigger network:

Droneport
Sector: Drone-industrie www.droneport.eu
BioVille
Sector: Health & Care sector www.bioville.be
Corda Incubator
Sector: Technologie- en servicessector www.cordaincubator.be
C-mine Crib
Sector: Creatieve en innovatieve business c-minecrib.be
IncubaThor
Sector: Smart energy www.incubathor.be
Greenville
Sector: Circulaire economie www.greenville.be/
Agropolis
Sector: Land- en tuinbouw www.agropolis-kinrooi.be

Nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nieuwsbrief!

Eerste flessen Ch@teau Corda worden gepresenteerd aan 250 bedrijven op Corda Campus

25 oktober 2024

Leerlingen van Hasseltse Hotelschool verzorgen 2de oogst die 300 flessen C@va Corda zal opleveren

Op Corda Campus, de innovatiecampus in Hasselt, vindt vandaag het tweede oogstfeest plaats. Begin mei werden de 340 souvignier gris wijnranken in opbouw, na een half jaar te overwinteren in een loods, terug geplaatst op het hellend dak van de Cordabar. Het innovatief onderzoeksproject startte op in 2023 en was meteen een succes. De druivenoogst van 2023 werd gedurende een jaar gerijpt in houten vaten en levert nu een eerste lading Ch@teau Corda op. Het resultaat mag er zijn: een witte, smaakvolle wijn. Elk geïnteresseerd op de campus kan vandaag zijn flesje Ch@teau Corda afhalen tijdens het oogstfeest. De overige flessen worden exclusief per glas geserveerd in Het Cordaat. De tweede pluk gebeurt vandaag door de studenten van de Hotelschool in Hasselt onder leiding van Ghislain Houben, professor UHasselt. Door de weersomstandigheden is er dit jaar veel appelzuur aanwezig in de druiven, dit zorgt ervoor dat de volgende oogst voor een sprankelende versie zorgt: de “C@va Corda”.

Vandaag wordt in primeur de Ch@teau Corda gepresenteerd aan de bedrijven die gevestigd zijn op Corda Campus. Het is het succesvolle resultaat van een innovatief onderzoeksproject op de technologiecampus dat in de lente van 2023 werd opgestart met als resultaat de Ch@teau Corda: een kwalitatieve witte wijn. Samen met Universiteit Hasselt, wijndomein Hoenshof en wijndomein Jerome Winery werd dit project uitgerold om aan te tonen dat het ook mogelijk is om aan wijnbouw te doen op een beperkte oppervlakte en op een plaats die initieel niet als ideaal omschreven zou worden voor wijnbouw. Deze variant van de Riesling en Gewürztraminer is door natuurlijke kruising resistent tegen infecties waardoor ook het gebruik van pesticides volledig werd vermeden. De oogst werd een jaar lang gerijpt op hout en levert nu een zeer kwalitatieve, smaakvolle witte wijn af. “We hebben een jaar benieuwd afgewacht hoe de wijn precies zou smaken want het is en blijft een proefproject, maar het resultaat mag er zeker zijn: de wijn is smaakvol en kwalitatief. Bovendien hebben we ook gemerkt dat de bedrijven op onze campus erg nieuwsgierig zijn naar het resultaat, maar ze het ook fijn vonden toen de wijnranken terug ‘thuis kwamen’ na een half jaar te overwinteren in de loods. Het is mooi om te zien  hoeveel belangstelling er is voor de evolutie van de wijngaard en het traject dat er wordt afgelegd: innovatie zit heel duidelijk in het bloed van onze Corda community”, zegt Raf Degens, CEO Corda Campus.

‘C@va Corda’

Dit voorjaar werden voor het tweede jaar op rij 340 souvignier gris wijnranken in opbouw op het hellend dak van de Cordabar geplaatst. Deze wijnranken overwinterden in een loods, weg van de vrieskou en een te vochtig klimaat. Eens de zachte dagen opdoken, werden ze terug op hun vertrouwde plaats neergezet en nauwkeurig opgevolgd. De inzichten uit het eerste proefjaar werden meegenomen zodat de wijnranken nog beter opgevolgd konden worden. Zo werden er deze week metingen uitgevoerd waaruit blijkt dat de weersomstandigheden van deze zomer impact hebben gehad op de druiven en er veel appelzuur aanwezig is in de oogst van dit jaar. Hierdoor wordt er bij het verwerkingsproces van de oogst van dit jaar een andere insteek gehanteerd waardoor we in 2025 een bruisende variant krijgen: de ‘C@va Corda’. “Het is altijd afwachten welke impact het weer zal hebben op de wijnranken. Het feit dat we alles van dichtbij kunnen opvolgen en perfect weten hoe de samenstelling van de druif eruit ziet, zorgt ervoor dat we steeds voor de beste variant gaan. De waardes van deze oogst zijn ideaal voor een mousserende wijn”, zegt Ghislain Houben, professor UHasselt.

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs

Zoals het hoort op een innovatieve campus wordt elk moment aangegrepen om bij te leren. Zo wordt ook dit jaar de oogst opnieuw in goede banen geleid door professor Ghislain Houben, maar zijn het de leerlingen van de Hotelschool van Hasselt die de pluk tot een goed einde brengen. “Het is fantastisch dat onze laatstejaarsstudenten de kans krijgen om vlakbij huis te ontdekken wat het inhoudt om druiven op de juiste manier te plukken én tegelijk uitleg krijgen van een échte expert. Vroeger zouden we hier heel wat kilometers voor hebben moeten afleggen, maar nu is het dus ook mogelijk op het wijndomein van Corda Campus. Deze ervaring sluit perfect aan bij de theorie die ze op school krijgen en is zeer waardevol voor hun toekomstige professionele carrière” zegt Kathleen Serdons, leerkracht van de Hotelschool. De geplukte druiven worden de komende dagen geperst en rijpen vervolgens een jaar om tot lekkere mousserende wijn te komen. Eind volgend jaar kunnen de eerste Corda bubbels gedronken worden.